Se och Göra i Luleå

Här är en liten karta på lite olika målpunkter så kan vara bra att känna till i Luleå. Om ni zoomar ut ser ni också Melderstein.

Lindas guide till Luleå

Pontusbadet

Färgstark modernistisk 50-talspärla, samtida med Valhallabadet i Göteborg. Här lärde sig Linda simma, nästan sist av alla var hon att få examineras upp ur barnbassängen och in i den stora bassängen. Troligtvis var det hennes första FOMO-minne. Minns fortfarande pirret i magen av att hoppa från högsta hopptornet. Omklädningsrummen är vackert bevarade med rutigt golv. Trivia är att Lindas morfar jobbade som byggarbetare vid uppförandet av badhuset!

Postenhuset/Vetenskapens hus

Ritat av Postens egen arkitekt Lallerstedt. Hölls stängt från millennieskiftet när postkontoret stängde och öppnade på nytt som Vetenskapens Hus. Otroligt fina detaljer allt från golv till tak.

Shopping

Sveriges – kanske Europas? – första galleria, ritad av Ralph Erskine. Har förlorat lite av sin originalcharm efter en renovering i maritim stil 2002, och att ursprungsidén med vindlande gränder och torg inomhus ersatts av all kommers, men den som söker kan hitta några originaldetaljer och visst går det att förlora sig om blott för en stund i den vindlande planlösningen.

Utflykter

Gültzauudden – en promenad i det gröna i närhet av stadskärnan

Ta turbåten till Klubbviken på Sandön – upplev Luleå skärgård. Luleå skärgård är verkligen något annorlunda än Stockholm och Göteborg skärgård. Här har sand-öar rest sig ur vattnet med landhöjningen. Trivia är att Linda jobbat många somrar till sjöss som intendent på en av turbåtarna. Tider

Storforsen – Med dess genomsnittliga vattenflöde på 250 m³/sek och fallhöjden 60 m, utgör den en av de största forsarna i Europa – hallåå ellör? Man kan bada i stengrytor som skapats av älvens kraft, en varm sommardag är det mycket folk här.

Alla tre platser finns i kartan